Hjem
Hjem

Miljøtræning og socialisering

Mijøtræning og socialisering.. Er det det samme? Nej, det er det ikke. Men ofte bliver begge begreber brugt i flæng uden at skelne.

Vi miljøtræner vores hunde til at kunne begå sig.

Første step - vælg en hvalp fra en dygtig opdrætter

Det er ikke uden betydning, hvem du køber din hvalp af.

Socialisering og miljøtræning og påvirkning af din hvalp starter når den fødes.

Tævens sindsstemning og alt omkring den har indflydelse på hvalpen og dens start på livet.

Forestil dig at du bliver født, og din mor ikke er i balance. Du vokser op i et utrygt hjem... Det har en betydning.

I Danmark flytter hvalpene oftest hjemmefra omkring de 8 uger (de må ikke flytte tidligere end dette!), og det betyder at opdrætteren af hvalpen, uanset om denne er en privatperson, erfaren opdrætter eller en stor kennel, har en stor indvirkning på din hvalp, og i øvrigt et meget stort ansvar allerede inden du får den hjem. Det er derfor vigtigt at være nysgerrig på hvordan tæven er, hvordan hvalpene vokser op, og i hvilket hjem.

Det er ikke nok at få at vide at din hvalp er vokset op inde i stuen, har fået ormekur, er renlighedtrænet og har prøvet at køre i bil en gang.

Stil spørgsmål og få uddybning, og vælg et godt sted at få din hund fra.

Det er opdrætterens ansvar at sørge for at hvalpen løbende vænnes til helt almindelige dagligdagslyde, lugte og rutiner. Det er også igennem de første 8 uger, at hvalpen får sine første oplevelser med mennesker og børn og måske også andre hunde og dyr.

Vigtige grundsten for at opdrætte en harmonisk, psykisk stabil og grounded hvalp.

Hvalpe er forskellige og har brug for at opleve i hver deres tempo og få gode oplevelser. Det er også en af årsagen til, at det er en rigtig god idé at starte til hvalpetræning tidligt, så man lære at læse sin hvalp og får viden om hvordan man socialiserer og miljøtræner sin hund. Det er en stor misforståelse at man skal kaste sin hvalp ud i alt, og så meget så muligt i de første uger man har den indtil den fylder 14-16 uger.

Vi må gerne se på vigtigheden af at give vores hvalp oplevelser af kvalitet. Oplevelser hvor vores hvalp enten får en positiv oplevelse eller får selvtillid og mod på mere.

For de usikre hvalpe er det så vigtigt ikke at komme til at udsætte dem for oplevelser, som støtter den usikkerhed, som de bærer med sig. Vi skal i stedet hjælpe dem med at vokse og få mere selvtillid i gode møder, hvor deres grænser ikke bliver overskredet, og hvor der er plads til at de kan udvikle sig.

På mine hvalpehold snakker vi om hvalpenes dæmpede signaler, hvordan har din hvalp det lige nu, og hvordan kan du støtte den. Hvordan kan vi hjælpe vores hunde til at kunne klare mere og gøre dem robuste til at kunne klare en dårlig oplevelse også.

For det er sådan, at vores hvalpe kan klare en dårlig oplevelse og hurtigt komme sig over den i mange tilfælde, hvis vi har givet den det rigtige med i rygsækken, og vi i øvrigt kan hjælpe hvalpen på vej.

2. step - Socialisering af hunden hos dig

Når du får din hvalp/hund hjem, så er det vigtigt at du fortsætter med at socialisere den og give den positive oplevelser.

Din hvalp/hund skal ikke hilse på alt og alle. Din hvalp/hund har brug for at møde gode hunde med et godt og tydeligt hundesprog.

Lyt til din mavefornemmelse og husk at det er OKAY at sige nej, min hvalp/hund skal ikke hilse på din hund. Hvis du er usikker eller i tvivl, så kan det skabe spænding og hundene kan reagerer herefter. Og så skal vi huske på, at vores kroppe er gode til at læse signaler, også uden at være klar over det, så hvis du har en dårlig fornemmelse, så stol på din mavefornemmelse.

Husk på at du er din hunds advokat, og den er dit ansvar. Hav ro og is i maven, også selvom mennesket bag den anden hundesnor siger noget træls eller ikke respekterer eller forstår.

3. step - Miljøtræning af hunden hos dig

Din hvalp/hund skal igennem livet miljøtrænes. Det er ikke noget man gør de første uger eller måneder af hundens liv. Miljøtræning skal holdes ved lige og meget gerne udbygges løbende. Din hund har brug for mental stimuli, for at have et dejligt og indholdsrigt liv, og den har brug for at vedligeholde de gode oplevelser, så den har noget erfaring at gribe i når den møder noget nyt eller oplever noget der er svært.

Den skal lære at acceptere og have det ok med lyde, bevægelser, køre bil, gå på trapper, gå i smalle passager, gå over noget, under noget, ved siden af noget, gå på forskellig underlag, være i blæsevejr, besøge dyrlægen, besøge maxizoo, gå i en tunnel osv. i det tempo, som netop passer lige præcis din hund og dens temperament og personlighed.

Den unge eller voksne hund

Jamen er det så for sent nu? Min hund er ikke miljøtrænet eller socialiseret?

Nej, det er aldrig for sent at arbejde med socialisering og miljøtræning. Det er utrolig vigtigt at give hvalpene socialiseringen og miljøtræningen, fordi de så har det lagret og baserer de nye oplevelser på erfaringen fra tidligere og det gør det lettere. Man kan sagtens flytte på en hel masse med en ung eller gammel hund. Men, med så meget andet, så er der selvfølgelig få undtagelser, hvor det kan være utrolig svært, hvis alt er slået fejl både hos opdrætter og ny ejer og hunden samtidig har en svær ængstelig personlighed. Det er heldigvis sjældent.

Miljøtræningshold

Jeg afholder løbende miljøtræningshold som spothold a 1-3 dages varighed. Holdene vil have forskelligt indhold og fokus og træningen tilpasse hver enkel hund. Holdene kan man melde sig på flere gange og uafhængig af hinanden.

© 2024 Møghund

Kappa 14, Søften, 8382 Hinnerup

www.facebook.dk/Moghund

Mail: Moghund@outlook.com

Telefon: 60225939

CVR: 31145074

© All rights reserved 2024